fbpx
 • FAQ Motoroptimering – Vanliga frågor

Varför en motoroptimering?

Varför man väljer att optimera sitt fordon är så klart väldigt olika från person till person, men om vi skulle välja 3 anledningar skulle det vara.

 • Körglädje:
  Med en prestandaökning av ditt fordon blir självfallet körglädjen förbättrad! Många bilar vaknar verkligen till liv och du får nyttja bilens fulla potential!

 • Ekonomi:
  Vår erfarenhet är att en optimerad bil ger en betydligt bättre bränsleekonomi. Vi brukar generellt prata om mellan 5-8% förbättring och i vissa specifika fall ända upp mot 15%

 • Säkerhet:
  För många av våra kunder betyder den extra kraften och accelerationen en stor trygghet vid omkörningar eller tunga släp i backar

Motoroptimering, Chiptrim, Vad är det?

Kärt barn har många namn, vi kallar det Motoroptimering. När man optimerar ett fordon har man för avsikt att öka bilens prestanda. Detta genom att justera parametrar i bilens styrenhet (ECU)
Där gör vi förändringar i: Bränsletryck, Insprutning, Laddtryck, Tändning, Momentbegränsare, Vridmoment, VMAX (Farstspärr) med mera.

Kan ni se om min bil är optimerad?

Om du misstänker att din bil redan är optimerad så meddela detta vid bokning. Vi kan i dom flest fall kolla detta om vi vet det i förväg. Skulle det visa sig att bilen är optimerad så tar vi en avgift på 1.000:- för arbetet.
Om det visar sig att bilen inte är optimerad och ni vill att vi gör en steg 1 Optimering kostar det självfallet inget extra för denna koll.

Dieselbox, trimbox är det samma sak?

Det är också väldigt vanligt med problem relaterade till dieselbox/trimbox så som felkoder/lampor igensatt partikelfiler m.m 


Jag har olika körlägen i bilen. Hur påverkas dom av optimering?

Vi brukar se dom olika körlägena som filter på bilens prestanda. Om du kör i komfort upplever du en lugn och bekväm körning utan höga varvtal. Medans i sportläget känns bilen rappare och styvare. Dessa ”filter” finns fortfarande kvar efter optimering. Man kan säga att vi optimerar alla lägen.

Högsta effekt får du självfallet i sportläget, det är också där vi gör våra mätningar både före och efter

Ser verkstaden att en optimering är gjord?

Vår erfarenhet är att verkstaden inte bryr sig om att kolla efter detta, det går inte se med diagnostikverktyg att bilen är optimerad men om man går in parameter för parameter kan självfallet tillverkaren se att det skiljer sig från deras originalvärden.

Vi har dock fram till dags dato aldrig varit med om att det ställt till problem för någon av våra kunder.

Försvinner optimeringen vid service

Det är väldigt ovanligt, men har vid fåtal tillfällen skett att mjukvaran ”skrivits över” vid service hos tillverkaren. Om det sker så gäller din mjukvarugaranti som täcker detta i 36 månader från Optimeringstillfället. Läs mer i Allmänna Villkor

Hur bokar jag och vart finns ni?

Det finns tre olika vägar att gå när du vill boka en tid hos oss. Du kan antingen ringa oss på 010-129 59 77 eller maila oss på info@skmo.se.
Du kan även boka en tid hos oss här direkt via hemsidan när du sökt fram din bil eller via kontaktsidan.

I dagsläget har vi anläggningar i Västerås, Linköping, Örebro, Göteborg & Skövde. Se fullständiga kontaktuppgifter här

Hur funkar det vid besiktning?

Dom förändringar som görs i styrenheten är ingenting som bilprovningen kommer åt och inte heller något som dom kollar efter. Avgasvärdena är oftast oförändrade eller förbättrade efter en optimering. Samma sak här, vi har aldrig varit med om någon som haft problem vid besiktning på en Steg 1 Optimering

Är det skadligt för motorn?

Vi på Skandinavisk Motoroptimering är väldigt måna om att våra prestandaökningar är hållbara. Därför håller vi oss alltid inom ramarna för vad motor och drivlina klarar av. Så länge bilen är i gott skick och tas ordentligt om hand om så kommer bilen klara av vår optimering!

Dessutom är det mycket övervakning i moderna styrsystem som känner av om något börjar bli dåligt. Styrsystem kompenserar för detta så inte motorn skadas.

Hur lång tid tar en installation?

Våra installationer tar vanligtvis ca 3 timmar. Men det beror samtidigt lite på vilken bil det är samt vilket jobb som ska göras. Tiden vi bokar upp är normalt 3 timmar men många gånger lyckas vi bli klara inom god marginal.

Kontakta din anläggning för att se uppskattad tid för just ditt fordon.

Kan jag delbetala?

Hos oss på Skandinavisk Motoroptimering kan du som kund välja att betala din optimering via Klarna. Där kan du välja att delbetala eller skjuta upp betalningen i ett antal dagar. Räkna ut din månadskostnad här.

Så här går det till

Kontakta oss

 • Norra Sverige
 • Mellansverige
 • Södra sverige

SKANDINAVISK MOTOROPTIMERING

DanishFinnishNorwegianSwedish

© 2023 Skandinavisk Motoroptimering