fbpx

Spara bränsle med ECO-driving & Eco-optimering

Att ha en bil med låg bränsleförbrukning är idag en dröm för många bilägare. Ett av de mest effektiva sättet att uppnå detta är genom att optimera bilen med vår ECO-optimering. Genom att göra det kan man ofta se en minskning på förbrukningen på upp till 20%. Men det finns också fler sätt att spara bränsle på, som exempelvis genom Eco-Driving.

Eco-driving handlar om att anpassa sin körning för att få en mer ekonomisk och miljövänlig bil. Genom att ändra körstilen kan man få en direkt påverkan på bilens bränsleförbrukning. Tips på hur man kan göra detta inkluderar att accelerera ekonomiskt, undvika snabba eller långsamma accelerationer, köra på högre växel, hålla hastighetsbegränsningen, använda farthållaren, motorbromsa och undvika tomgångskörning.

Att accelerera ekonomiskt innebär att man undviker snabba eller alltför långsamma accelerationer. Det är under acceleration som bilen drar mest bränsle, så det är viktigt att relativt snabbt komma upp i den fart man ska ligga på och sedan hålla en jämn fart. Det är också viktigt att undvika att köra på för höga varvtal och att inte gå över 3.000 rpm.

När man kör på högre växel kan man ofta växla upp tidigare än man tror. Det innebär lägre varvtal och mindre slitage på bilen. Vid högre farter kan du hoppa över en växel, Även om man har automatisk växellåda kan man växla manuellt, så att växellådan över tid känner av att det finns mer kraft på låga varvtal och därmed börjar växla upp tidigare och växla ner senare.

Hastigheten du kör i har en direkt påverkan på bilens bränsleförbrukning. Ju högre hastighet, desto mer bränsle används. För varje 10 km/h över 70 km/h ökar förbrukningen med upp till 1 deciliter per mil. Exempelvis, om du kör 110 km/h på en 90-vägs hastighetsgräns, kan det leda till en ökning av bränsleförbrukningen med upp till 20%. Det är viktigt att följa hastighetsbegränsningarna, även om det kan ta lite längre tid att komma fram, för att köra så bränslesnålt som möjligt.

Ett annat bra sätt att spara bränsle är genom att använda motorbromsning. Detta innebär att man undviker att använda kopplingen och bromsen för att sänka farten. Genom att planera körningen på ett sådant sätt att man i största möjliga utsträckning kan använda motorbromsning kan man inte bara minska bränsleförbrukningen, utan även minska slitage på bromsar och däck.

Användningen av en farthållare är ett annat bra sätt att spara bränsle. När man kör på högre hastigheter på större vägar, kan det vara fördelaktigt att använda en farthållare eftersom en jämn hastighet minskar bränsleförbrukningen. Användningen av farthållaren är också försiktigt med gaspedalen, men det är bäst att undvika att använda det i stadstrafik eller på mindre slingriga vägar..

Att låta bilen stå och gå på tomgång är något som bör undvikas. Detta innebär att motorn går utan att bilen rör sig, vilket leder till en onödigt hög bränsleförbrukning. I situationer som köer, vid rödljus eller när man väntar på att komma ut från en parkeringsplats är det bättre att stänga av motorn istället för att låta den gå på tomgång. På så sätt kan man spara på bränsle och bidra till lägre utsläpp.

motoroptimering

Kontakta oss

  • Norra Sverige
  • Mellansverige
  • Södra sverige

SKANDINAVISK MOTOROPTIMERING

DanishFinnishNorwegianSwedish

© 2023 Skandinavisk Motoroptimering