fbpx

150 ekipage, en engagerad publik och triumferande vinnare sätter tonen för dagen i RallyCupens Gästabudstrofen

Svenska RallyCupens evenemang Gästabudstrofén, arrangerat av Sörmlands Gräv & Transport, välkomnade 150 ekipage till Björshultsbanan en tidig lördagsmorgon. Dagen startade under molniga himlar som snart klarnade och banan blev livlig med tävlande som sprang ut på de fem spåren, till stor glädje för den omfattande publiken som följde rallykaravanen.

Lokala företagsägaren och teamchefen Christoffer ”Chribbe” Haglund mötte stark konkurrens på hemmabanan. Trots detta lyckades Haglund och Lucas Karlsson trycka tillbaka utmaningarna och ta hem sträcksegern framför västgöten David Nattsson. Kenny Stavbom och Kalle Gustafsson avslutade sträckan på tredje och fjärde plats respektive. Nattsson tog dock hem snabbaste tid på ss2 och ss3, men den fjärde sträckan vanns återigen av Haglund.

Endast tre sekunder skiljde topptrion inför finalen, en svår finlandsväg. Gustafsson och Nattson låg tre sekunder efter Haglund inför det avgörande momentet. I en spännande avslutning lyckades Kalle och Magnus Nilsson vinna den sista sträckan och hela rallyt, bara 1,9 sekunder före Haglund, med Nattsson ytterligare en sekund bakom.

I 4wd-klassen gick Mattias Nyström segrande ur striden. Nyström gav allt på avslutningssträckan och vann klassen med en marginal på 6,4 sekunder före Kim Nyden, följd av Göran Lindström på tredje plats.

André Nygren och Emil Olsson tog hem andra raka cupsegern, med en imponerande prestation som ledde till fem raka sträcksegrar och ett slutresultat 27 sekunder före Hampus Jakobsson. Johan Svensson kom på tredje plats.

I den tuffa B-klassen vann Mathias Savela och Madelene Buskas med en marginal på 3,8 sekunder före Alexander Andersson, med Rasmus Holm på tredje plats. Robin Gustafsson och Erik Bergström från MK Team Westom använde banans fulla bredd för att ta hem snabbaste tiderna och vann med en halvminut före Fredrik Karlsson.

Det var en utmanande dag för de tävlande, med sommarvärme och svåra vägval som satte materialet på prov. Trots detta lyckades Kjell Fransson och Julia Svensson i en Renault Alpine vinna tre sträckor. I Appendix K-klassen vann de med en marginal på 41,5 sekunder före arrangörsklubbens Peter Johansson.

Cupens arrangörer Daniel Suvala och Andreas Hultström var favoriter i grupp F och de levererade genom att ta hem första platsen när A/B-klassen summerades. Kevin Lindberg Hull var bästa B-förare i klassen.

För C-förare avgjordes allt på sista sträckan, där Mattias och Christer Holm från Trollhättan passerade Tobias Bilfeldt med en hårsmån på 0,3 sekunder. Tredjeplatsen gick till Hampus Lindqvist.

Ungdomsrallyt lockade tio startande, där Fagerstas Hugo och Stefan Carlberg tog hem segern efter en dramatisk sista sträcka. Emil Fällman och Ville Larsson kom på andra och tredje plats.

Lite service krävdes på Kjell Franssons Renault Alpine av mekaniker innan segern kunde bärgas i Appendix K. Foto: Jeremias Ericsson, emotorsport.se

Svenska RallyCupen fortsätter med Kullingstrofén i Herrljunga den 5:e augusti. Evenemanget organiseras av Kullings MS.