fbpx

Felix Rosenqvist i första startled till Indy 500

Felix Rosenqvist är klar att leda det prestigefyllda Indianapolis 500, efter att ha kvalificerat sig som tredje till ”The Greatest Spectacle in Racing”, blott en marginell 0.1 mph från pole position.

Rosenqvist visade enastående prestation under den historiska kvalificeringshelgen vid Indianapolis Motor Speedway, och gick till slut till Firestone Fast Six – den avgörande delen av kvalificeringen, efter att ha haft bästa resultatet i båda de två tidigare kvalomgångarna.

I den avgörande fasen presterade Rosenqvist ännu ett personligt rekord under de ökända fyra kvalvarven som sista bil ut på spåret. Han noterade en genomsnittshastighet på 234.114 mph (376.7 km/h), vilket var överväldigande.

Hans ansträngningar kom väldigt nära att ge den svenske Arrow McLaren-föraren pole position, men kom inte riktigt upp mot konkurrenterna Alex Palou och Rinus VeeKay som med minsta marginal tog platsen precis innan.

Mellan Rosenqvist och Palou, som tog pole position med 234.217 mph, var skillnaden otroligt nog endast 0.1 mph efter 16 kilometers körning, vilket motsvarar sju hundradelar av en sekund.

Palou, VeeKay och Rosenqvist körde alla snabbare än det tidigare pole-rekordet för Indy 500, vilket betyder att de tillsammans utgör det snabbaste första ledet i denna ärorika tävlings mer än hundraåriga historia.

”Det blir inte mycket jämnare än så! Det är rätt galet när man tänker på det,” kommenterade Felix Rosenqvist. ”Det kändes som att vi inte riktigt fick till det fullt ut i Fast 6. Det är något vi får kolla upp, men oavsett vilket är det fenomenalt med första startled till Indy 500. Stort tack till hela gänget på Arrow McLaren och på Chevrolet. Det är extremt tight i toppen och jag är så stolt över hela teamet. Alla gjorde allt de kunde för att klämma ut precis allt ur bilen idag.”

Rosenqvist kommer att starta loppet nästa vecka som den bäst placerade föraren för Arrow McLaren. Han blir dessutom endast den andra svensken någonsin att leda Indy 500 från första ledet, 25 år efter Kenny Bräck också startade som trea i 1998 års tävling.

”Nu är den här kvaltortyren över, särskilt för mekanikerna,” avslutade Felix Rosenqvist. ”Det är en mäktig upplevelse bakom ratten, men gänget som arbetar med bilen har fått slita hårt för att sätta oss i den här positionen. De förtjänar lite återhämtning nu, även om vi är tillbaka på banan igen i morgon. Nu ställer vi om till ”race mode” igen med fullt fokus på att försöka ta hem det här nästa söndag.”

Indy 500-fältet kommer att återvända till banan nästa måndag för en två timmars träningssession, där fokus kommer att skifta från topphastighet till långvarig prestanda i tävlingssituation.

Den 107:e omgången av Indy 500 kommer att hållas på söndag, den 28 maj.

Alla hålltider: Tidsschema Indy 500


RESULTAT

NTT INDYCAR SERIES | Rd. 6

107:e Indianapolis 500 – Kval
Indianapolis Motor Speedway (USA)

1: Alex Palou (ESP), Chip Ganassi Racing, 234.217 mph
2: Rinus Veekay (NED), Ed Carpenter Racing, 234.211 mph
3: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren, 234.114 mph
4: Santino Ferrucci (USA), Foyt Racing, 233.661 mph
5: Pato O’Ward (MEX), Arrow McLaren, 233.158 mph

Ursprungsartikel: https://felixracing.se/felix-rosenqvist-i-forsta-startled-till-indy-500/

Foto: felixracing.se/

Felix rosenqvist, motorsport, Nyheter

Kontakta oss

  • Norra Sverige
  • Mellansverige
  • Södra sverige

SKANDINAVISK MOTOROPTIMERING

DanishFinnishNorwegianSwedish

© 2023 Skandinavisk Motoroptimering