fbpx

Motoroptimering: En introduktion med Skandinavisk Motoroptimering AB

Bilens dator, eller hjärna, styr moderna fordon. Eftersom denna dator är bilens centrala nav, spelar mjukvaran en avgörande roll. Precis som all annan mjukvara kan den optimeras för att förbättra prestanda.

Motoroptimering, ibland även kallat Trimchip/Chiptrim, innebär att man ansluter till bilens dator för att analysera och förbättra mjukvaran. Genom att göra detta kan man öka bilens effektivitet på flera sätt, inklusive minskad bränsleförbrukning, förbättrad körglädje och snabbare acceleration.

Motoroptimering: Hur fungerar det?

Processen för motoroptimering börjar med att du lämnar din bil till ett företag som specialiserar sig på detta, som Skandinavisk Motoroptimering AB. De ansluter till din bils dator och skannar mjukvaran med sina specialverktyg. De analyserar sedan en mängd olika data och statistik som finns lagrad i din bil. Med hjälp av denna information kan de optimera olika aspekter av bilens prestanda, som förbränning, vridmoment och effektkurvor. Resultatet är en mer effektiv bränsleförbrukning, förbättrad körglädje och snabbare acceleration. Som bilägare kommer du att märka att bilen känns som om den har fått ”det där lilla extra”.

Det är dock viktigt att notera att modern motoroptimering inte är samma sak som chiptrimning.

Foto: Oliver Isaksson Optimerar en VW Arteon 2.0 TDI

Är chiptrimning en bra idé?

Försäkringsbolagen är generellt sett inte förtjusta i chiptrimning. Detta beror på att det ökar risken för motorfel och även olycksrisken med kraftfullare bilar.

Vad innebär ett trimchip?

Ett trimchip innebär att man ändrar programvaran i bilens styrdator för att ändra motorns egenskaper, vanligtvis för att öka effekten eller förbättra bränsleekonomin. Mjukvaran som används vid chiptrimning är ofta framtagen utan tillräckliga motor-tester.

Vilken effekt kan motoroptimering ha?

En av de mest önskvärda effekterna av motoroptimering är minskad bränsleförbrukning. Detta kan uppnås genom att optimera bilens prestanda så att den kan leverera ”kraften” vid acceleration tidigare, vilket håller bilens varvtal nere. Detta kan leda till mindre slitage på bilen och ofta en minskad bränsleförbrukning om du anpassar din körning efter bilens nya egenskaper.

Skandinavisk Motoroptimering AB: Din partner för professionell motoroptimering

Om du är intresserad av motoroptimering rekommenderar vi att du kontaktar Skandinavisk Motoroptimering AB. De har arbetat med motoroptimering sedan 2007 och har partners över hela landet.

En stor fördel med Skandinavisk Motoroptimering AB är att de endast arbetar med bilens originalprogramvara och inte installerar några trimboxar eller chiptrim. De arbetar med alla typer av bilmärken, inklusive BMW, Volvo, Audi och Mercedes, så oavsett vilken bil du kör kan de hjälpa dig.

En annan fördel med Skandinavisk Motoroptimering AB är att de erbjuder en unik försäkring för de fall där garantin på din bil kan påverkas av de ändringar du gör på din bil.

Vad kostar motoroptimering?

Priset för motoroptimering varierar mycket beroende på bilmodell och märke. Priserna hos olika leverantörer varierar från 4000kr upp till 9000kr beroende på märke och modell.

Sammanfattning av motoroptimering

Motoroptimering innebär att man ansluter till bilens dator och analyserar mjukvaran. Sedan tar man insikterna från analysen och förbättrar bilens prestanda, bland annat genom att öka bilens vridmoment och förbättra accelerationen. Detta kan leda till lägre bränsleförbrukning och ökad körglädje.

Motoroptimering innebär inte att man ändrar något i motorns hårdvara, det handlar bara om att optimera det som redan sitter i bilen. Detta är möjligt eftersom det är mjukvaran som styr stora delar av bilen.

Se mer vad vi kan göra för ditt fordon här!

Kontakta oss

  • Norra Sverige
  • Mellansverige
  • Södra sverige

SKANDINAVISK MOTOROPTIMERING

DanishFinnishNorwegianSwedish

© 2023 Skandinavisk Motoroptimering