fbpx

Tight premiär för Aquila Formula 1000 på Kinnekulle Ring

I helgen inleddes Aquila Formula 1000 på Kinnekulle Ring i Västergötland. 17 bilar ställde upp i premiären för Sveriges främsta instegsserie i formelbilsracing.

Landslagsföraren Joel Granfors deltog i premiären som uppladdning inför nästa deltävling i USF Pro 2000 i USA, där Granfors är en av toppförarna. Joel toppade samtliga pass han körde under sitt gästspel i Aquila Formula 1000, och var snabbast i träning, kval och vann race ett. Granfors deltog inte under söndagen då han reste till USA för nästa helgs tävling på Indianapolis Grand Prix Circuit.

Dante Johansson från Katrineholm hade en näst intill perfekt premiärhelg på Kinnekulle Ring. Johansson, vars bror Mille som i år kör EM i rally och tidigare tävlat i Aquila, öppnade med en tredjeplats i det första racet och följde upp det med en andraplats bakom den regerande mästaren Kevin Suenson i race två. Dante avslutade helgen med att kliva högst upp på pallen i det tredje racet.

– Det har vart ett riktigt bra helg. De bästa resultaten jag haft någonsin i Aquila, där jag körde tre race förra året. Jag har haft bra fart, lärt mig mycket och första gången jag vart med i toppen. Jag gjorde ett dåligt kval och fick klättra i racen. Det var skönt att ta segern i sista racet. Jag är riktigt taggad för fortsättningen nu när jag ser att vi har bra fart, summerar Dante Johansson.

Rickard Olsson och Elias Adestam var starka utmanare på Kinnekulle Ring, där Olsson och Adestam fick med sig var sin tredjeplats. Även Viktor Karlsson visade stark form med två sjundeplatser och en femte i de tighta racen.

Den 12-årige Portugisiske talangen Rodrigos Seabra körde sin första tävlingshelg i Aquila Formula 1000, och tog två topp-10-placeringar med en sjundeplats i det avslutande racet som främsta resultat. Alexia Danielsson, teamkollega med Seabra, hade en stark uppåtkurva under helgen som kulminerade med en tiondeplats i det sista racet.

Dante Johansson leder efter premiärhelgen Juniormästerskapet på 95 poäng före Richard Olson med 76 poäng, och Viktor Karlsson på 68 poäng. Danske veteranen Kevin Suenson tog ledningen i Seniormästerskapet med 102 poäng före Elias Adestam på 87, och Joel Granfors på 60 poäng.

Ambitionen med Aquila Formula 1000 är att träna förare i tight racing, något som underströks då samtliga bilar i topp tio gick i mål inom fem sekunder i race två.

– Vi visste redan innan premiären att detta troligen skulle bli den jämnaste säsongen någonsin, och att döma av premiären blev det om möjligt ännu tätare. Att årets nykomlingar redan den första helgen kliver fram och utmanar de mer erfarna förarna är i princip unikt och bådar mycket gott inför framtiden, både för Aquila Formula 1000 och för svensk racing, säger Michael Karpers, promotor för Aquila Formula 1000.

Nästa deltävling i Aquila Formula 1000 körs på Gelleråsen i Karlskoga den 3-4 juni.

Vill man se samtliga tre heat från premiären så hittar man dem både på SvenskBilsportTV.se och på Aquila Formula 1000:s egen Youtube-kanal.

Här hittar du youtube-kanalen: https://www.youtube.com/@AquilaFormula1000

Källa: https://www.sbf.se/sportgrenar/racing/racing-nyhetsarkiv/2023-05-09-tight-premiar-for-aquila-formula-1000-pa-kinnekulle-ring

Kontakta oss

  • Norra Sverige
  • Mellansverige
  • Södra sverige

SKANDINAVISK MOTOROPTIMERING

DanishFinnishNorwegianSwedish

© 2023 Skandinavisk Motoroptimering